1. Sevičė - CEVICHE

Peru džiaugiasi turėdama vieną turtingiausių jūros gėrybių įvairovę pasaulyje, tad nenuostabu, kad žymiausias ir populiariausias jos patiekalas yra būtent iš žuvies ir/arba jūros gėrybių. Išvykti iš šalies neparagavus sevičės būtų lygu taip ir nepažinti Peru… Patys peruiečiai dažniausiai sevičę valgo pietums, nes tiki, jog tik tuomet žuvis yra dar šviežia. Mat sevičė gaminama žalią žuvį (arba jūros gėrybes) trumpai pamarinuojant laimų sultyse, pagardinant raudonaisiais svogūnais ir aštriaisiais Andų regiono pipirais achi. Garnyrui visuomet gausite saldžių bulvių ir kukurūzų.

2. Jūros kiaulytė - CUY

Skamba pakankamai egzotiškai, tiesa? Šis patiekalas plačiai paplitęs Andų kalnų regione ir gaminamas skirtingais būdais priklausomai nuo regiono: Arekipos apylinkėse jums bus patiekta gruzdinta aliejuje jūros kiaulytės “išklotinė”, Urubamboje gausite ant pagaliuko pamautą, o Kusko regione – įdarytą žolelėmis ir keptą krosnyje. Kad tai buvo svarbus patiekalas Andų kultūroje nuo seno, liudija ir Kusko katedroje kabantis “Paskutinės vakarienės” paveikslas, kuriame stalo centre pagrindiniu patiekalu vaizduojama būtent jūros kiaulytė. 

3. Sluoksniuotis - CAUSA

Lankydamiesi bet kuriame Peru turguje akis klius už bulvių rūšių įvairovės (ši daržovė kilusi būtent iš čia ir užregistruota apie 5000 skirtingų rūšių) ir gausybės skirtingų avokadų (Peru jie vieni skaniausių pasaulyje…). Tad tradicinis “Causa” patiekalas ir gaminamas dedant sluoksniais virtų bulvių košę ir trintą avokadą. Dažnai sluoksniai paįvairinami ir kitais ingredientais: tunu, krabų mėsa, svogūnais ar virtais kiaušiniais. Patiekiamas šaltas.

4. “Pašokdinta jautiena” - LOMO SALTADO

Dar gerokai iki to, kai dauguma mūsų išgirdome apie Azijos “fusion” virtuvę, daugybė imigrantų iš Kinijos atkeliavo į Peru ieškodami darbo. Atvykėliai vietinei virtuvei įnešė savitų prieskonių ir gamybos stilių – “pašokdindami” keptuvėje jautieną, pomidorus, paprikas ir svogūnus kartu su sojos padažu ir gruzdintomis bulvytėmis. Pavadinimui suteiktas “Saltado” vardas nuo žodžio “salto”, kuris reiškia apsivertimą ore. Nenustebkite, jei prie viso šio derinio jums bus patiekti ir ryžiai – tai įprasta Peru. 

5. Vištienos achi troškinys - AJI DE GALLINA

Geltonasis aštrusis pipiras achi šiam patiekalui sukuria apgaulingą spalvą – dauguma galvoja, kad gaus vištienos kari troškinį, tačiau šiame patiekale kario nėra. Tai daugybę valandų iki “subyrėjimo” troškinta vištiena kartu su achi pipiru ir kondensuotu pienu. Vaizdas galbūt ir nėra labai dailus estetikos lėkštėje entuziastams, tačiau švelnus skonis džiugina paukštienos mėgėjus (man asmeniškai – tai vienas mėgstamiausių Peru tradicinių patiekalų).

6. Iešmeliai - ANTICUCHOS

Šie marinuotos mėsos iešmeliai, kepti ant grilio patiekiami visoje Peru. Aukšto lygio restoranai pateikia juos kaip užkandžius, o gatvės maisto pardavėjai čia pat vietoje ant to pačio iešmelio prie mėsos jums pamaus virtą bulvę ir aplies česnakiniu padažu. Tokiu būdu gali būti kepama bet kuri mėsa, tačiau tradiciškiausia (ir, turbūt, geriausia) – jaučio širdys. Ši tradicija atėjo nuo tų laikų, kuomet šalį užkariavę ispanai atvežė čia karvių, geriausią jos mėsą suvartodavo patys, o kas likdavo, atitekdavo jų vergams.

7. Įdarytas pipiras - ROCOTO RELLENO

Šis patiekalas labiausiai siejamas su Arekipa – antru pagal dydį Peru miestu, tačiau patiekiamas visoje šalyje. Iš pirmo žvilgsnio atrodanti paprasta raudonoji paprika iš tikrųjų yra ugningasis Capsicum pubescens: kol neapdorotas termiškai - daugiau nei 10 kartų aštresnis už jelapeno pipirą. Pripildytas malta mėsa su daržovėmis bei padengtas ožkos sūriu, iškepus jo aštrumas sumažėja. Būtinas paragauti patiekalas lankantis Arekipoje.

8. Alpaka – ALPACA

Dažniausiai alpaka asocijuojama su brangios ir kokybiškos vilnos gaminiais. Andų aukštikalnėse šis kupranugarių šeimos atstovas jau daugelį amžių yra ir mėsos šaltinis. Skonis panašus į buivolų ar kitų žolėdžių: mėsa yra labai liesa ir be cholesterolio.  Lankantis Andų regione šios mėsos galite paragauti pagamintos įvairiais pavidalais: troškiniai, kepta ant grotelių ar sriubose.

9. LUCUMA

Nors Peru virtuvė yra garsi dėl savo aštrių ir pikantiškų patiekalų, peruiečiai dievina saldumynus – tai liudija ir Inka Kola, saldaus diušės skonio gazuoto gėrimo populiarumas. Lukuma (lietuviškas oficialus vertinys – paprastasis sargetis) – panašus į mango vaisių, tačiau turintis ryškesnį skonį. Dažniausiai naudojamas desertų gamyboje, populiariausia – ledams. 

10. Višta ant iešmo - POLLO A LA BRASA

Šiuo Peru stiliumi patiekiama vištiena yra tokia puiki ir populiari, kad jos galima paragauti ir už šalies ribų. Patiekalo paslaptis – sojos padaže marinuota paukštiena ir kepta sukant virš degančių malkų arba natūralių anglių. Lankydamiesi Peru šių patiekalų specializuotų restoranėlių rasite bet kuriame mieste, galėsite patys pasirinkti, kokio dydžio patiekalą esatę pasiryžę suvalgyti (nuo 1/8 iki pilnos vištos) ir dažniausiai net ir turint nedidelį biudžetą galima pavalgyti labai skaniai.

 

Kviečiu ragauti šią šalį "pilna burna", mėgautis jos nuostabia virtuve ir žmonių nuoširdumu!

Jurga

 

UŽSISAKYKITE MŪSŲ NAUJIENLAIŠKĮ

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite elektroninį kelionių kalendorių - kada į kurias šalis geriausia keliauti.